Eerste hulp jeugdbrandweer Maasland

Hallo wij zijn de leden van jeugdbrandweer Maasland.

Wij hebben op twee woensdagen van Karin van der Gaag-Weber van Veiligheidsregio Haaglanden een cursus gehad over eerste hulp. De eerste woensdag kregen we informatie wat te doen als er iemand ineens hulp nodig heeft, als bijvoorbeeld iemand valt of flauwvalt of nog erger iemand een hartstilstand of infarct krijgt. 

Ten eerste gaan we letten op onze eigen veiligheid en daarna kijken of diegene die hulp nodig heeft ook op een veilige plek zit/ligt. We hebben ook geleerd om de gene die hulp nodig heeft om die rustig aan te spreken en te vragen wat er gebeurt is of hij/zij pijn heeft. Als het erg is dan moeten we hulp roepen en bellen met 112. We moeten ook het slachtoffer proberen rustig te houden doormiddel rustig een gesprek, maar we mogen nooit zeggen HET KOMT GOED want dat weten we natuurlijk nooit! Deze avond hebben we ook geleerd als iemand flauw is gevallen om deze persoon in een stabiele zijligging te leggen zodat deze persoon niet kan stikken want als hij/zij op hun rug zou blijven liggen zou hij/zij kunnen stikken omdat de tong dan het luchtkanaal kan afsluiten. Als toch het slachtoffer  geen hartritme zou hebben dan moeten we diegenen gaan reanimeren, we hebben van Karin geleerd om te starten met 2x beademen en 30x kompressen te geven op de borst en dit 2 minuten lang mits er iemand bij is die ook kan reanimeren want dan krijg je het beste resultaat. We hebben ook geleerd om een AED te plaatsen en het te gebruiken. Na een bakje warme chocomelk gingen we verder hoe we iemand moeten vervoeren als iemand zijn been of heup pijn heeft gedaan, hiervoor gebruiken we onze eigen heup om diegenen rustig te ondersteunen en mee te lopen, ook hebben de rautek greep geleerd en deze greep moet je gebruiken als iemand niet veilig ligt en snel weg moet.  Het was snel alweer tijd voor deze avond en veel geleerd en we gingen met veel informatie naar huis.

De tweede avond starten we met wat  herhalingen van de afgelopen woensdag en dat was iemand kunne omdraaien en iemand in stabiele ligging leggen toen we hiermee bezig waren kwam ineens iemand van de brandweer die dienst had ineens bij ons naar binnen en deze klaagde over benauwdheid en pijn op de borst, was eerst zoiets van ojee zou dit echt zijn of niet gelukkig zei Karin van wat zouden jullie nou in deze situatie doen! We hebben deze man rustig laten zitten tegen de muur en zijn naam gevraagd en deze was Ruud, we vroegen ook wat hij aan het doen was en hij zei dat hij met de was bezig was dus geen zwaar werk, Ruud ging wel steeds minder vertellen en het ging zover dat hij in elkaar zakte  en flauw viel we hebben de kin lift bij hem gedaan en gekeken of hij nog ademde en of zijn hartslag nog klopte. Karin zei tegen ons ga maar verder op de pop om te reanimeren. We kregen van Ruud nog hele goeie tips en hierna moest hij weer keihard aan het werk, maar we waren wel heel blij met zijn komst. Nadat iedereen weer alles had opgehelderd van verleden week kregen we les in het verbinden van een grote wond met een snelverband, watten en drukverband. Als laatst kregen we nog informatie over de brandwonden en hoe we die moeten behandelen met lauw water of met speciale gel matjes die je op de wond kan leggen. En zo is ook aan deze avond een eind gekomen en hebben we een hoop geleerd zo in twee avonden en Karin had nog een verassing voor ons, een echte certificaat voor ons met al titel EERSTE HULP JEUGDBRANDWEER met echte handtekening van E.E. Lieben en C.E.A. van der Gaag-Weber.

Namens de jeugd van Jeugdbrandweer Maasland bedankt!!                                                                      Ewout, Ivo, Inti, Joëlle, Jordy  en Luuk.